Teevadin lyhyt historia

v0.2 kaksikielinen etusivu

Sivuni ovat olemassaolonsa aikana ehtineet käydä läpi jo melko monta vaihetta. Siksi luulen, että kuvat aiemmista ulkoasuista saattavat antaa jonkinlaisen käsityksen noista vaiheista. Useimmista kuvista näet isomman version klikkaamalla. Sivujen luettavissa olevassa sisällössä saattaa myös näkyä hauskoja tai mielenkiintoisia yksityiskohtia (ainakin minä bongasin joitakin). Luulenpa, että jossain vaiheessa täydennän tätä historiakatsausta laajemmallakin kuvituksella, mutta tässä vaiheessa tämän täytyy riittää.

v0.2 suomeksi

Aloitetaanpa aivan ensimmäisestä yritelmästä (15.12.2000 tienoilla). Tämä on minulle jonkinmoinen nostalgiatrippi, koska nykyisinhän olen IT-tradenomi, jonka toimenkuvaan mm. veppisivujen tekeminen ja muokkaaminen kuuluu.

v0.2 englanniksi 1

V0.2: 1.1. – 1.5.2001

Aloitin sivujeni kasaamisen alunperin Yahoon Geocities -palvelussa. Ihka ensimmäisen version (myöhemmin 0.0-0.2:ksi nimetyn) rakentelin Geocitiesin Site Builderilla muistaakseni yhden iltapäivän aikana Itiksen lukion atk-luokassa. Tästä en ikävä kyllä tajunnut ottaa kuvakaappauksia tuoreeltaan, vaan vasta myöhemmin, kun olin jo siirtänyt sivut MBnetin suojiin eikä ensimmäisessä yritelmässä käyttämiäni kuvia enää ollut tallessa. Käytännössä vasta version 0.2 tilanne on tallessa, mutta melko juurille silläkin jo päästään.

v0.2 englanniksi 2

1.1.-1.5.2001 välisen ajan sivut lojuivat melko koskemattomina. Jonkin verran toki parantelin näitä alkuperäisiä sivuja ainakin maaliskuussa 2001 ja luultavasti jonkin verran myös huhtikuussa. Sitten aloin kehitellä versiota 1.0, mihin kulutin melkoisesti aikaa.

v1.0 kaksikielinen

V1.0: Ei koskaan verkossa

Tätä versiota aloin muokata AtomiXmp3 nimisen ohjelman html-pohjaisen helppitiedoston mukaan. Siitä tuli kyllä tavallaan hieno, mutta toimivuus eri kokoisilla näytöillä ja eri selaimilla freimirakenteen ja silloisessa netissä runsaan (ylettömän ja turhissa paikoissa käytetyn) grafiikan vuoksi oli vähän niin sun näin. Ja silkka kopio toisten työstähän se olisi myös oikeastaan ollut, vaikka tekstit, grafiikat ja värit vaihdoinkin sekä jotain muutakin silloisten hyvin rajallisten taitojeni mukaan muokkasin.

v2.0 kaksikielinen

V2.0: 7.5.2001-

Lopulta sitten kirjoittelin kaiken itse ja sain aikaiseksi ensimmäisen sellaisen sivun, joka oli mielestäni julkaisukelpoinen ja jopa kenties onnistunut.

Alusta asti tarkoitukseni oli tehdä suurin osa sivujeni sisällöstä ainakin suomeksi ja englanniksi. Version 4.1 kohdalla tavoitteet karkasivat hieman pilviin, kun lisäsin kielivalikoimaan neljä muutakin kieltä. Epärealistista, mutta väikkyi silti silmissäni pitkään. Ennen pitkää toki palasin maan pinnalle ja tyydyin suosiolla suomeen ja englantiin.

v3.0 kaksikielinen etusivu
v3.0 suomeksi
v3.0 suomeksi
v3.0 englanniksi

V3.0: 10.11.2001-

Tässä vaiheessa sivut siirtyivät MBnetin palvelimelle. Vaihdoin etusivun taustan tiilet mustiksi. Ilmeisesti päädyin tähän siksi, että löysin jostain animoidun (.gif) tulirannun, jonka halusin asettaa keskelle jakajaksi suomen ja enlanninkielisten tervetulotoivotusten väliin. Itse sisältösivuilla tausta pysyi kuitenkin edelleen valkoisena tiiliseinänä.

v3.1 kaksikielinen etusivu
v3.1 suomeksi
v3.1 englanniksi

V3.1: 11.2.2002-

Tällä kertaa ei tullut oikeastaan muuta uutta kuin sivujen logo. Käsin piirretystä tekstistä skannattu MWW, joka korvasi alkuperäisen hieman kielellisesti virheellisen My Wall in WEBin. Sisältöä olin kyllä kerinnyt tuottaa jonkin verran lisää, kuten vasemman palkin linkkien ja kummankin kielen etusivujen tekstin lisääntynyt määrä kuvakaappauksissakin jo paljastaa.

v4.0 kaksikielinen

V4.0: 15.2.2002-

Tässä versiossa avaussivun rakenne muuttui jonkin verran, mutta muuten kyseessä oli lähinnä pieni edellisen version paikkailu. Avaussivukin on siis kahteen freimiin jaettu näkymä, jonka vasen puoli on oletuksena suomeksi. Linkistä vasen freimi sitten vaihtuu tarvittaessa englanninkieliseen versioon.

v4.1 kaksikielinen

V4.1: 21.2.2002-

Nyt avauksen rakennemuutos oli ”viimeistelty”, minkä lisäksi muutin kaikkien sivujen perusrakennetta. Myös CSS-integraatio – kuten asian silloin ilmaisin – alkoi tässä vaiheessa olla viimeistelty.

Lainaanpa pätkän tähän versioon liittyvästä muutoslokistani:

26.3.2002 ->     viimeinen "kertalaaki"-päivitys
*** Tästä eteenpäin teen pieniä päivityksiä mahdollisimman tiuhaan ja tallennan versioita noin kerran kuussa,
     tai kun muutoksia on tapahtunut hieman enemmän. -   Listaan kuitenkin tähän kaikkien pientenkin päivitysten päivämäärät:
     5.5.2002:     Taidegallerian layout-bugi korjattu
     15.6.2002:    Intron ulkoasu uusiksi
             Navbarin linkit kuviksi
             Entistäkin yksinkertaisempi logo
             Uusi favicon
     18.7.2002:    lastModified-automatiikka PHP:llä /indexin tiedostoihin kokeeksi
     19.7.2002:     Eiliset PHP-lisäykset viimeistelty kaikkialle.
             Ja vähän lisää PHP:tä otettu käyttöön (aboutmefi:n "sanottua").
             Sivuston ulkoasua muokattu jälleen kerran.
             Etusivuakin viritelty.
     20.7.2002:     Linkkikirjaston etusivulle lisätty sattumalinkki (PHP-skripti).
             Infon aiempia merkintöjä korjailtu. (Jos jotakuta kiinnostaa :-))
             Tyylin eli ulkoasun hienosäätö jatkuu.

Mielenkiintoisesti etusivulla toivotetaan kävijät tervetulleiksi suomen ja englannin lisäksi myös ruotsiksi, saksaksi, espanjaksi ja ranskaksi. Sisältöäkin näillä kaikilla kielillä uskaltauduin tuolloin lupailemaan…

v5.3 kaksikielinen

V5.3: 24.7.2002-

Kuten lokitekstistä huomaa, tässä vaiheessa olin jo ottanut käyttöön jonkin verran PHP:tä, koska minulle oli selvinnyt, että MBnet senkin mahdollisuuden tarjosi. Jatkossa PHP:n määrä sitten alkoikin lisääntyä, kuten lokista selviää:

    24.7.2002:     Pientä tyylin viilailua. (Erityisesti palautelomakkeen osalta.)
             Kielenvalintaasysteemiä jälleen muunnettu hitusen (pelkkä painike).
     26.7.2002:     Lisää PHP-toimintoja käyttöön päivittämisen helpottamiseksi.
             Tästä lähin Infossa oletuksena näkyvissä vain viisi uusinta päivitystä.
v6.1 kaksikielinen

V6.0/1: 27.7.2002-

PHP:n käytön myötä intouduin kehittelemään aivan uuden layoutin, jossa hyödynsin sen tarjoamia mahdollisuuksia vähitellen yhä enemmän. Ensimmäisenä lähtivät freimit ja tilalle tuli taulukkoon perustuva rakenne. Sivujen koko tuli samalla sovitettua 800×600 -resoluutiolla, vaikka omakin näyttöni oli jo 1024×768. Samalla tavalla olen tullut toimineeksi näihin päiviin saakka. Ensin mitat olivat kiinteät, mutta sitten poistin rajoituksen, mutta huolehdin siitä, että 800×600 oli jo riittävä tila.

Freimeistä luopuminen onnistui kivuttomasti, koska hyödynsin sivujen toteutuksessa  osien uudelleenkäyttämistä PHP:n include- ja require-metodien avulla.

v6.2 kaksikielinen

V6.2: 9.8.2002-

Tässä versiossa PHP innoitti layoutia edelleen uuteen uskoon ja lisäksi suljin alunperin ideoimiani osioita, jotka kuitenkaan eivät olleet saaneet täytettä.

v7.0 kaksikielinen

V7.0: 14.8.2002-

Tein layoutin täysin uudelleen ja lisäilin PHP:n innoittamana kaikenlaista pikkusälää.

v7.2 Entry-sivu Vseiskaan

V7.2: 8.10.2002-

Jostain syystä keksin lisätä entry-sivun, jonka läpi oli klikattava ennen varsinaisille sivuille pääsemistä. Voi olla, että lisäsin sen vain, koska satuin väsäilemään mielestäni hienon näköisen sivun, jota ei kuitenkaan voinut soveltaa varsinaiseksi sivuston ulkoasuksi.

blogAlike

blogAlike: 18.1.2003-

Aloitin blogin erillään MWW:stä, jotta siitä olisi ollut helppo luopua laiskuuden iskiessä. Nimestä huolimatta kirjoitin aluksi vain suomeksi, mitä (yleisenä suuntauksena) jotkut kritisoivat. Kriitikot ovatkin varmasti oikeassa ainakin sen suhteen, että moni suomalainen lukija jättää englanninkielisiltä kuulostavat blogit väliin ja toisaalta englanninkieliset lukijat pettyvät. Hieman myöhemmin aloin kirjoittaa myös englanniksi, mikä ei tosin missään vaiheessa tarkoittanut kovin säännöllistä tai runsasta tuotantoa. Ennen pitkää englannkielinen versio näivettyikin pois, vaikka ylläpitotoimenpiteistä jaksoinkin raportoida hyvin pitkään molemmilla kielillä.

Entry-sivusta 'portaali' kaikille sivuilleni.

4.7.2003

Muokkasin entry-sivun hieman järkevämmäksi lisäämällä siihen linkit kaikille eri sivustoilleni sekä niiden tuoreimmat päivitykset.

v8 - täysin uusi layout

V8.0: 2.1.2004-

Täysin uusi layout, jonka on toteutin HTML4.01 Strict speksin mukaisesti, CSS2.0:n tuella. Toimivuus eri selaimilla oli periaatteessa jopa identtinen. Siirsin blogAliken osaksi muuta sivustoa ja luovuin entry-sivusta.

v8.1 teevati.net

V8.1: 18.1.2005-

Joulukuun lopulla 2004 rekisteröin oman domainin: teevati.net. Tammikuun puolivälissä siirtelin sitten kaiken sisällön uuteen ympäristöön ja aloin kehitellä sivustoa edelleen mm. hyödyntämään kunnollista tietokantaa. Vanhoilta sivuilt ohjasin jossain vaiheessa kaiken liikenteen uuteen osoitteeseen siten, että mahdollisuuksien mukaan vanha linkki johtaisi oikeaan paikkaan uudessa osoitteessa. Tämän pitäisi soveltuvilta osin toimia vieläkin.

Tällä versionumerolla kuljinkin sitten WordPressin käyttöönottoon saakka, vaikka monenlaista pientä viilausta sivujen ulkoasuun ja rakenteeseen teinkin. Joitakin kuvia näistäkin vaiheista pyrin ennen pitkää tähän selostukseen tarkkuuden vuoksi lisäämään.

3 vastausta artikkeliin “Teevadin lyhyt historia”

 1. Koska en ilmeisesti keksi ajalleni parempaa käyttöä, olen kulkenut täällä ristiin rastiin.

  Huomaan, että olenhan minäkin jättänyt jälkeni maailmanlaajuisen tietoverkon historiaan jollain lähes järjellisellä tavalla. Täytyy muistaa laittaa muistiin, että elämäkertaani varten voi tutkailla myös vieraskirjaasi jättämiäni viestejä, joissa on huomattava asiasisältö.

  YouTubea boikoitoidaan tänä viikonloppuna, jos et sattunut tietämään.

  Yritän olla tarkistamatta sähköpostejani ennen kuin opiskelustressi on kokonaan kadonnut. Aika vaikeaa tällainen.

  Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

 2. Ps. En jaksa lähteä mihinkään, kun on pimiää. Nukutus meni ohi, enkä viitsi siis maata sohvallakaan. Ehkä menen sinne kohta ja luen kirjaa.

 3. Minun tekemisenihän tiedätkin puhelun jäljiltä. Nyt sitten tiedän minä sinun puuhasi. Aika samankaltaista sillä erotuksella, että minä katselin ne leffat.

Kerro mietteesi tästä viestistä